Ciekawie zbalansowany słodko - słony smak sprawia, że ten sos szybko znika w ekspresowym tempie. Można go z powodzeniem polecić nawet tym, którzy za słodkościami nie przepadają. Sos karmelowy w wersji słodko słonej można dodawać do lodów, deserów i ciast, ale też do popcornu, prażonego ryżu czy musli.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Trudne
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Cukier wsypujemy na szeroką patelnię z grubym dnem i czekamy, aż roztopi się i zrumieni, ale nie zbrązowieje.
Zmniejszamy gaz i dodajemy do jasnego karmelu masło, a gdy składniki połączą się i utworzą pastę, wlewamy do niej śmietankę Łaciatą i dodajemy sól. Wyłączamy gaz i intensywnie mieszamy, aż uzyskamy gęsty, gładki, złotobrązowy karmel.
Sos karmelowy zlewamy do słoiczków i studzimy.
Z podanej ilości składników otrzymamy dwa dżemowe słoiczki sosu.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Danuta Piecyk
Opublikowany: 2017-12-17 16:44:00
Przepis zabieram do ulubionych, na Święta się przyda.
Odpowiedz