Sos mięsno - grzybowy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 0,5 kg pieczarek
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 100 g masła Łaciate
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól do smaku
  • woda
  • pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • koper

Przygotowanie

Krok 1

Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Gdy mięso się podsmaży, dodajemy pokrojone grzyby oraz drobno posiekaną cebulę. Całość smażymy na małym ogniu, do momentu, gdy składniki się zarumienią. Całość przekładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Gotujemy do miękkości. W 1/4 szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę i zagęszczamy sos. Dodajemy przyprawy i zioła. Chwilę dusimy.



Wskazówki

Sos podajemy z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Dodatkowo możemy serwować w towarzystwie pomidorków koktajlowych.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.