To interesująca wariacja smaków, łącząca w sobie orientalny, słonawy smak sosu sojowego oraz słodycz miodu i ostre aromaty imbiru. Sos teriyaki to harmonijne dopełnienie wielu dań kuchni azjatyckiej.
Osób: 2-4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Soja
Najpierw dokładnie rozprowadzamy mąkę kukurydzianą w wodzie. Wlewamy ją do rondelka i zagotowujemy. Następnie dodajemy resztę składników, mieszamy je ze sobą i podgrzewamy w rondelku, aż płyn zacznie wrzeć.
Po doprowadzeniu do wrzenia sos gotujemy, aż zgęstnieje, cały czas go mieszając.
Gdy lekko przestygnie możemy go przelać do butelki i przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.
Sos ma dość gęstą konsystencję więc sprawdzi się jako glazura do mięs, można go podawać w wersji bardziej lejącej, nadającej się do maczania w nim sushi, pierogów itp., wówczas trzeba zwiększyć ilość wody.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
KuchniaMniam
Opublikowany: 2018-12-03 13:32:00
Muszę taki przygotować.
Odpowiedz