Sos teriyaki

To interesująca wariacja smaków, łącząca w sobie orientalny, słonawy smak sosu sojowego oraz słodycz miodu i ostre aromaty imbiru. Sos teriyaki to harmonijne dopełnienie wielu dań kuchni azjatyckiej.

Osób: 2-4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja

Danie:

Osób: 2-4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 łyżki sos sojowy
  • - 4 łyżki miodu lub brązowego cukru
  • - 2 łyżki woda wody
  • - 2 łyżki alkoholu (sake lub białe wino),
  • - szczypta mielonego imbiru
  • - ¼ łyżeczki czosnku w proszku
  • - ¼ łyżki octu ryżowego
  • - ½ łyżki mąki kukurydzianej

Przygotowanie

Krok 1

Najpierw dokładnie rozprowadzamy mąkę kukurydzianą w wodzie. Wlewamy ją do rondelka i zagotowujemy. Następnie dodajemy resztę składników, mieszamy je ze sobą i podgrzewamy w rondelku, aż płyn zacznie wrzeć.



Krok 2

Po doprowadzeniu do wrzenia sos gotujemy, aż zgęstnieje, cały czas go mieszając.



Krok 3

Gdy lekko przestygnie możemy go przelać do butelki i przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.



Wskazówki

Sos ma dość gęstą konsystencję więc sprawdzi się jako glazura do mięs, można go podawać w wersji bardziej lejącej, nadającej się do maczania w nim sushi, pierogów itp., wówczas trzeba zwiększyć ilość wody.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

KuchniaMniam

Opublikowany: 2018-12-03 13:32:00

Muszę taki przygotować.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.