Sos truskawkowy

Świeże truskawki z cukrem tworzą prosty, smaczny sos truskawkowy, który nie wymaga gotowania i jest świetny na lato!

Danie: Deser, Kolacja

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser, Kolacja

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg świeżych truskawek
  • ½ szklanki cukru

Przygotowanie

Krok 1

Truskawki umyj, obierz i osusz. Pokrój w plasterki.



Krok 2

Umieść truskawki w dużej misce. Posyp równomiernie cukrem. Wymieszaj, aż do pokrycia wszystkich owoców cukrem.



Krok 3

Odstaw w temperaturze pokojowej na 10-15 min, od czasu do czasu mieszając. Owoce mają puścić sok.



Krok 4

Podawaj z naleśnikami lub do innych, ulubionych dań do których pasuje sos truskawkowy. Po użyciu sos przykryj i przechowuj w lodówce. Smacznego!



Wskazówki

Jeśli wolisz bardziej “miękki” sos, możesz trochę rozgnieść owoce widelcem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.