Sos z czarnej fasoli po chińsku

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 225 g suszonych fermentowanych czarnych fasoli
  • 360 ml oleju roślinnego
  • 4 papryczki tajskie
  • 1 szalotka
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu tamari
  • 2 łyżki wina ryżowego Shaoxing
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • ½ łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • ½ łyżeczki przyprawy pięciu smaków
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie

Krok 1

Opłucz i osusz fasolę. Odsyp 1/4 szklanki, a resztę posiekaj. Papryczki tajskie, czosnek i szalotkę także posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce.



Krok 2

Rozgrzej olej na średnim ogniu. Usmaż papryczki, szalotkę, imbir i czosnek przez 5 minut.



Krok 3

Dodaj fasolę i gotuj, aż zmięknie, przez ok. 2 minuty. Dodaj sos tamari, wino ryżowe, cukier, pieprz i przyprawę pięciu smaków.



Krok 4

Gotuj do zgęstnienia, zdejmij z ognia i dodaj olej sezamowy. Ostudź. Podawaj jako dodatek do różnych dań. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.