Jajka, żółtka, śmietankę i mleko, odrobinę soli, szczyptę gałki umieścić w miseczce i wymieszać np. widelcem. Ser zetrzeć na małych oczkach. Szynkę lub boczek pokroić w małą kostkę i podsmażyć najpierw na małym ogniu, później na większym do zrumienienia (do podsmażania ja nie używam do tego tłuszczu, szynka czy boczek ma jego odrobinę i to wystarczy). Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i odstawić. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Wrzucić makaron i gotować według instrukcji na opakowaniu. Wodę odlać i do garnka z gorącym makaronem natychmiast wlać przygotowany wcześniej sos, podsmażoną szynkę i połowę startego sera. Postawić na małym ogniu i energicznie mieszać do zgęstnienia, ale nie doprowadzając do powstania "jajecznicy". Wyłączyć ogień i dodać resztę sera, dosolić - zamieszać i podawać od razu z bazylią lub oregano.
Dodaj komentarz