Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody, odcedź.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.
Dynię wyszoruj, przekrój na pół, usuń pestki oraz włókna i pokrój w grubsze plastry (nie obieraj). Kawałki dyni ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrop 1 łyżką oliwy, oprósz solą oraz pieprzem. Piecz przez 15 min.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce oliwy. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż przez 30 sekund. Dodaj umyte i odsączone liście szpinaku i smaż, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Wlej śmietankę, dopraw solą oraz pieprzem.
Makaron spaghetti podawaj z dynią oraz kremowym sosem szpinakowym. Dopraw do smaku i podawaj.
Dodaj komentarz