Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym

Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym to świetne danie, polecane na obiad dla wszystkich członków rodziny. Proste w przygotowaniu, a zapewnia tyle radości.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mąki
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 5 liści bazylii
  • 350 g makaronu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaka obieramy i kroimy na pół, po czym gotujemy w lekko posolonej wodzie. Odcedzamy i rozgniatamy.



Krok 2

Do mięsa mielonego dodajemy startą cebulę, drobno posiekaną natkę pietruszki, ziemniaka, mąkę, sól, pieprz i jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie formujemy pulpety niewielkich rozmiarów. Gotujemy makaron al dente.



Krok 3

Rozgrzewamy oliwę na patelni, układamy na niej pulpety i smażymy, aż będą zarumienione z każdej strony. Smażymy po 5 minut z każdej strony.



Krok 4

Na patelnię wlewamy przecier pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy przez ok. 8 minut, aż sos zgęstnieje. Pulpety podajemy z makaronem i sosem pomidorowym. Przyozdabiamy liśćmi bazylii.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.