Śródziemnomorska Paella

Idealny obiad z hiszpańskim akcentem dla miłośników owoców morza!

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 450 g krewetek
  • 450 g piersi z kurczaka
  • 450 g kiełbasy chorizo
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu do paelli lub ryżu krótkoziarnistego
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka szafranu lub kurkumy
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Piersi z kurczaka umyj i osusz. Oczyść z błonek i pokrój w kostkę. Krewetki umyj, obierz i oczyść. Kiełbasę chorizo pokrój w plasterki. Paprykę umyj, wyjmij nasiona i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.



Krok 2

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj kurczaka i smaż, aż stanie się złocisty. Dodaj kiełbasę chorizo, cebulę, czerwoną paprykę i czosnek. Smaż, mieszając, aż warzywa będą miękkie i aromatyczne.



Krok 3

Dodaj ryż na patelnię i dobrze wymieszaj. Każde ziarenko ryżu ma być pokryte tłuszczem. Dodaj pokrojone pomidory wraz z ich sokiem i wymieszaj, aż wszystko będzie dobrze połączone.



Krok 4

Wlej bulion z kurczaka na patelnię. Dodaj szafran lub kurkumę i wymieszaj dokładnie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.



Krok 5

Doprowadź mieszankę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do małego. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15-20 minut, aż ryż będzie prawie miękki i większość płynu zostanie wchłonięta.



Krok 6

Dodaj mrożony groszek i krewetki. Gotuj przez kolejne 5-7 minut, aż krewetki będą różowe i ugotowane, a groszek miękki.



Krok 7

Paella jest gotowa, gdy ryż jest miękki, a wszystkie składniki są dobrze połączone. Przed podaniem udekoruj danie ćwiartkami cytryny. Smacznego!



Wskazówki

Do dania możesz dodać także inne, ulubione owoce morza, takie jak małże czy kalmary.

Używanie szafranu nadaje autentyczny smak paelli.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.