Piersi z kurczaka umyj i osusz. Oczyść z błonek i pokrój w kostkę. Krewetki umyj, obierz i oczyść. Kiełbasę chorizo pokrój w plasterki. Paprykę umyj, wyjmij nasiona i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj kurczaka i smaż, aż stanie się złocisty. Dodaj kiełbasę chorizo, cebulę, czerwoną paprykę i czosnek. Smaż, mieszając, aż warzywa będą miękkie i aromatyczne.
Dodaj ryż na patelnię i dobrze wymieszaj. Każde ziarenko ryżu ma być pokryte tłuszczem. Dodaj pokrojone pomidory wraz z ich sokiem i wymieszaj, aż wszystko będzie dobrze połączone.
Wlej bulion z kurczaka na patelnię. Dodaj szafran lub kurkumę i wymieszaj dokładnie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Doprowadź mieszankę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do małego. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15-20 minut, aż ryż będzie prawie miękki i większość płynu zostanie wchłonięta.
Dodaj mrożony groszek i krewetki. Gotuj przez kolejne 5-7 minut, aż krewetki będą różowe i ugotowane, a groszek miękki.
Paella jest gotowa, gdy ryż jest miękki, a wszystkie składniki są dobrze połączone. Przed podaniem udekoruj danie ćwiartkami cytryny. Smacznego!
Do dania możesz dodać także inne, ulubione owoce morza, takie jak małże czy kalmary.
Używanie szafranu nadaje autentyczny smak paelli.
Dodaj komentarz