Świąteczne Ciasteczka

Autor:

Agusia

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 ml płynnego miodu,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 75 g masła Łaciate,
  • 1 małe jajko,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • kolorowe cukeirki/draże do dekoracji lub lukier

Przygotowanie

Krok 1

Do garnuszka przekładam miód, cukier, masło i przyprawę do piernika, podgrzewam na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się składników. Odstawiam do wystudzenia.



Krok 2

W osobnej misce łączę ze sobą mąkę z sodą i szczyptą soli, następnie dodaję roztrzepane jajko i przestudzony płyn. Zagniatam na gładkie ciasto, dzielę je na 2 części, owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki.



Krok 3

Blat posypuję lekko mąką. Biorę jedną część ciasta i rozwałkowuję na placek o grubości ok 0,5 cm. Wykrawam pierniczki i układam je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę w odstępach ok. 1 cm. Pierniczki ozdabiam kolorowymi cukierkami.
Wstawiam do rozgrzanego do 180 C piekarnika i piekę przez ok 10 do 12 minut. Gotowe pierniczki studzę.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.