Sernik z musem z borówek

Borówki maja wiele właściwości zdrowotnych, do tego świetnie smakują. Osobiście wykorzystuje te owoce w wielu przepisach. Dziś przedstawiam przepis na sernik z musem z borówek.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 60 g masła

Masa serowa:

  • 600 g białego twarogu
  • 200 g serka mascarpone
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • 500 g borówek
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru
  • tłuszcz do posmarowania formy

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Przygotowujemy tortownicę smarując ją tłuszczem i posypując bułką tartą. Ułatwi nam to wyjęcie już gotowego ciasta z formy.



Krok 2

Na stole przygotowujemy dwie miski. W pierwszej misce ucieramy składniki na ciasto. Wykładamy nim spód formy. Pieczemy 15 minut.



Krok 3

W tym czasie w drugiej misce na wolnych obrotach miksujemy wszystkie składniki na masę serową.



Krok 4

Na upieczone ciasto wylewamy masę serową. Ponownie pieczemy 30 minut.



Krok 5

Przygotowujemy mus z borówek: ¾ owoców blendujemy z cukrem i żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku. Po wyjęciu z piekarnika studzimy ciasto. Na wierzch wylewamy przygotowany owocowy mus oraz układamy borówki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.