Syrop z mniszka lekarskiego

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Napoje

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Napoje

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 kwiatów mlecza
  • 1 kg cukru
  • 1 litr wody
  • 1 cytryna

Przygotowanie


Zerwane kwiaty mlecza należy rozłożyć na białym papierze lub obrusie na 2 godz., aby pozbyć się owadów. Następnie kwiaty przełożyć do garnka zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Garnek z kwiatami odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Przecedzić wydobyty sok z kwiatów przez gazę, dobrze odcisnąć. Dodać cukier do soku i obraną i pokrojoną w plastry cytrynę, gotować na bardzo słabym ogniu przez 90 minut. Gorący syrop nalewać do wyparzonych słoików, odwracać słoiki do góry dnem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.