Szarlotka Dyniowo - Jabłkowa

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 500g mąki
  • 1 szkl cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g masła ŁACIATE
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko

SKŁADNIKI NA NADZIENIE

  • 280g dyni
  • 5 jabłek
  • 1/2 szkl cukru
  • szczypta cynamonu
  • 3 łyżki wody

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto, wsypujemy do miski, wyrabiamy, zawijamy w folię i wkładamy do do zamrażarki na kilka minut.



Krok 2

Dynie kroimy w kostkę, umieszczamy w garnku, dodajemy cukier oraz wodę, dusimy do miękkości dyni.



Krok 3

Jabłka także kroimy w kostkę, dodajemy do dyni i jeszcze chwilkę dusimy, dodajemy cynamon, studzimy. 2/3 ciasta ścieramy na tarce na grubych oczkach - pieczemy około 10-15 min 180



Krok 4

Gdy ciasto delikatnie się zrumieni, układamy uprażoną dynię z jabłkami, na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Całość zapiekamy w temp 180 do momentu aż ciasto kruche z wierzchu się zrumieni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.