Tort dyniowy z kiwi

Danie: Deser

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki na spód ciasteczkowy:

  • 130 gramów herbatników maślanych
  • 90 gramów roztopionego masła Łaciatego
  • 2 duże łyżki kakao

Składniki na masę serowo - dyniową:

  • 0,5 kg twarogu sernikowego Mlekpol
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 duże łyżki cukru waniliowego
  • 170 gram puree z dyni
  • 1kg jabłek
  • 3 zielone galaretki

Składniki na biszkopt kakaowy:

  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża łyżka kakao
  • 2 duże łyżki mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli

Składniki na masę śmietankową:

  • 400 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 5-6 owoców kiwi
  • 5 łyżek lekko kwaśnego dżemu

Przygotowanie

Przygotowanie:

Składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Najpierw przygotuj biszkopt. Białka ubij z odrobiną soli. Do ubitych białek dodaj cukier i miksuj tak długo aż cukier się rozpuści całkowicie. Następnie wrzuć żółtka, zmiksuj i wsyp mąkę oraz kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i wysyp jej spód i boki kaszą manną. Do tortownicy przelej ciasto i wstaw do piekarnika na około 30 minut (tryb pieczenia góra - dół bez termoobiegu). Wypieczone ciasto biszkoptowe odstaw do wystygnięcia.

By przygotować ciasteczkowy spód, wszystkie ciastka pokrusz, wymieszaj z tłuszczem i kakao. Do tortownicy przełożyć całość i dokładnie dociśnij. Podpiecz w piekarniku (nagrzanym jak poprzednio do 18o stopni) przez 10 minut, a następnie odstaw do schłodzenia.

By przygotować sernik zmiksuj jajka z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodaj masę do twarogu sernikowego i połącz składniki, a następnie dodaj puree. Wsyp do całości budynie i zmiksuj dokładnie. Masę sernikową wylej na ciasteczkowy spód i wstaw do piekarnika (nagrzanego do 180 stopni) na 15 minut. Po 15 minutach obniż temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze przez 40 minut. Całość studź przez 30 minut w zamkniętym piekarniku, a potem schładzaj w lodówce.

W dalszej kolejności przygotuj masę jabłkową. Pokrojone jabłka pokrój na kawałki, wrzuć do garnka i zalej 1/4 szklanki wody. Jabłka powinny się lekko rozpadać. Wsyp wówczas proszek z galaretki i wymieszaj dokładnie. Odstaw, by jabłka się schłodziły i stężały. Masę jabłkową wylej na sernik, przykryj biszkoptem i dociśnij. Wstaw do lodówki. Kiedy jabłka całkowicie stężeją, górę biszkoptową posmaruj dżemem. Na koniec przygotuj masę śmietankową. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę i odstaw do wystygnięcia. Zimną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, z zahartowaną żelatyną. Zmiksuj na maksymalnych obrotach. Krem rozsmaruj na biszkopcie. Ciasto wstaw znowu do lodówki, aż śmietanka stężeje. Na wierzchu ułóż plasterki kiwi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.