Szarlotka to bez wątpienia królowa polskich stołów. Zawdzięczać to możemy pysznym, rodzimym jabłkom. Do wykonania szarlotki najlepiej wybrać kwaśne odmiany - na przykład szara renata, antonówka. Aby odmienić nieco to klasyczne ciasto, warto wypróbować jego wersję z serkiem waniliowym, dzięki któremu wypiek zyska dodatkowe walory smakowe.
Danie: Deser
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Formę 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Kawałki jabłek na patelni z cynamonem i 2 łyżkami cukru. Lekko podsmażyć, tak, aby jabłka się nie rozpadły. Zdjąć z patelni i ostudzić.
Zagnieść masło, mąkę pszenną, serek waniliowy, cukier oraz cukier waniliowy. Ciasto podzielić na dwie części, spłaszczyć owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180⁰C.
Wyjąć jedną część ciasta z lodówki i rozwałkować. Wylepić dno formy, a następnie wyłożyć jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć jabłka.
Wstawić do piekarnika i piec około 60 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz