Do miski włóż mięso mielone i dodaj oliwę. W moździerzu utrzyj: kminek cały, kolendrę i rozmaryn. Do mięsa wsyp utarte przyprawy. Posiekaj liście świeżej mięty, a następnie wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem oraz oregano. Czosnek rozgnieć nożem i drobno posiekaj, dodaj do mięsa. Wlej kilka kropel soku z cytryny i wymieszaj. Umocz ręce w wodzie i formuj z mięsa kotleciki, a następnie wbijaj je na patyki do szaszłyków. Mocno rozgrzej patelnię grillową i grilluj szaszłyki 3-4 minuty z każdej strony.
Pomidory pokrój w półplasterki i przełóż do miski. Cebulę posiekaj w piórka i dodaj do pomidorów. Dojrzałe awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę i za pomocą łyżki wyciągnij i pokrój je w kostkę. Wszystkie warzywa wymieszaj w misce. Dorzuć czerwoną fasolę. Do sałatki dodaj maślankę i posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na suchej patelni upraż pestki dyni.
Szczypiorek drobno posiekaj. Do miski dodaj dip śmietanowy, szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku.
Do miseczki nałóż sałatkę, na talerz wyłóż szaszłyki. Udekoruj gałązkami świeżych ziół. Dip podawaj w oddzielnej miseczce. Smacznego!
Dodaj komentarz