Wspaniała i smaczna ryba, której nie można się oprzeć. Oryginalnie zawinięta w rulonik, pyszna w smaku i nie taka trudna w przygotowaniu. Idealnie smakuje w połączeniu z sałatką.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Szczupaka oskrobujemy, sprawiamy, myjemy i osuszamy, a następnie oddzielamy mięso od ości i skóry uważając, aby jej nie uszkodzić. Bułkę moczymy w mleku. Gotujemy marchewkę, studzimy i kroimy w kostkę, a cebulę kroimy i szklimy na 2 łyżkach masła.
Połowę mięsa ze szczupaka mieszamy z odsączoną bułką i przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy chrzan, żółtka i marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na skórze ryby rozkładamy pozostałe mięso.
Na nie kładziemy przygotowany farsz i formujemy rulon, zawijamy go w ściereczkę wysmarowaną resztą masła, a oba końce skręcamy i zawiązujemy. Szczupaka wkładamy do garnka z wrzącym bulionem.
Dodajemy przyprawy i gotujemy 50 minut. Po tym czasie roladę wyjmujemy, studzimy, odwijamy ze ściereczki i kroimy na porcje. Podajemy z sałatką.
Dodaj komentarz