Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Drożdże rozpuścić w cukrze, połączyć z ciepłą wodą i mlekiem. Wsypać 2-3 łyżki mąki, zamieszać, przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Do wyrośniętego rozczynu wsypać resztę mąki, dodać oliwę, sól i rozmrożony szpinak, wyrabiać około 7-8 minut.
Wyłożyć na posypaną mąką deskę i podzielić na 6- 7 kawałków. Uformować placki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
Po kwadransie włożyć porcję cebuli i pokrojone pieczarki.
Posypać startym żółtym serem, oprószyć mieloną papryką. Włożyć do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec 12-15 minut.
Cebularze przed pieczeniem można oprószyć mieloną papryką.
Dodaj komentarz