Na suchej patelni upraż płatki migdałowe - podgrzewaj je na średnim ogniu, aż lekko się zarumienią. Zgaś ogień i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Do miski przesyp cukier oraz cukier waniliowy, dodaj jajka i zmiksuj całość na średnich obrotach miksera przez 5 minut. Jajka powinny wyraźnie zwiększyć objętość i zmienić kolor na jasno żółty (beżowy).
Mąkę wymieszaj z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Przesiej ją przez sitko i dodaj do masy jajecznej. Następnie dodaj mleko i wystudzone roztopione masło. Zmiksuj całość do połączenia składników.
Jabłka obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój je na plasterki grubości ok. 0,5 -1 cm. Kilka plastrów odłóż na bok (do ozdobienia ciasta).
Spód średniej keksówki wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj cienko masłem. Jabłka wymieszaj z ciastem i migdałami. Przełóż do formy za pomocą łopatki lub noża wyrównaj powierzchnię.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, piecz przez ok. 45 minut. Gotowe ciasto przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Zamiast keksówki możesz wykorzystać okrągłą formę o średnicy 20 -22 cm.
Dodaj komentarz