Tarta z kremem waniliowo-rozmarynowym i borówkami

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki migdałowej
  • 70 g zimnego masła Łaciate
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka UHT Łaciate 3,2 %
  • szczypta soli
  • skórka otarta z ¼ cytryny

Krem:

  • 350 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 150 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 2 gałązki rozmarynu
  • ½ szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • świeże borówki

Przygotowanie

Krok 1

Śmietankę połącz w rondelku z mlekiem, dodaj rozmaryn i podgrzewaj na małym ogniu prawie do wrzenia, ale nie doprowadź do zagotowania. Odstaw i po 10 minutach wyjmij rozmaryn.



Krok 2

Żółtka utrzyj na kogel mogel z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodaj skrobię ziemniaczaną i cały czas mieszając wlewaj cienkim strumieniem gorącą śmietankę z mlekiem.



Krok 3

Powstałą masę przelej do rondla i podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając do zgęstnienia kremu. Odstaw, przykryj szczelnie folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia.



Krok 4

Mąkę przesiej do miski, dodaj mąkę migdałową, skórkę z cytryny, sól oraz kawałki zimnego masła. Połącz rozcierając dłońmi do uzyskania kruszonki. Dodaj żółtko oraz mleko i zagnieć szybko jednolite ciasto. Owiń folią spożywczą i schłodź przez 30 min. Po tym czasie rozwałkuj na kształt koła na powierzchni posypanej mąką i wyłóż spód oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj widelcem i ponownie wstaw do lodówki na 30 min. Piecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 °C (ok 15-20 min) i ostudź.



Krok 5

Ostudzony spód ciasta wypełnij kremem, na wierzch rozłóż borówki i wstaw do lodówki na min 2-3 h. Podawaj.
Smacznego!



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.