Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Śmietankę połącz w rondelku z mlekiem, dodaj rozmaryn i podgrzewaj na małym ogniu prawie do wrzenia, ale nie doprowadź do zagotowania. Odstaw i po 10 minutach wyjmij rozmaryn.
Żółtka utrzyj na kogel mogel z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodaj skrobię ziemniaczaną i cały czas mieszając wlewaj cienkim strumieniem gorącą śmietankę z mlekiem.
Powstałą masę przelej do rondla i podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając do zgęstnienia kremu. Odstaw, przykryj szczelnie folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj mąkę migdałową, skórkę z cytryny, sól oraz kawałki zimnego masła. Połącz rozcierając dłońmi do uzyskania kruszonki. Dodaj żółtko oraz mleko i zagnieć szybko jednolite ciasto. Owiń folią spożywczą i schłodź przez 30 min. Po tym czasie rozwałkuj na kształt koła na powierzchni posypanej mąką i wyłóż spód oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj widelcem i ponownie wstaw do lodówki na 30 min. Piecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 °C (ok 15-20 min) i ostudź.
Ostudzony spód ciasta wypełnij kremem, na wierzch rozłóż borówki i wstaw do lodówki na min 2-3 h. Podawaj.
Smacznego!
Dodaj komentarz