Szybkie broccolini z czosnkiem

Broccolini są bardziej delikatne niż klasyczne brokuły i mają łagodniejszy smak.

To szybkie danie jest pyszne i pełne czosnkowo-cytrynowego smaku. Musisz koniecznie go spróbować!

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 pęczek baby broccolini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cząstka cytryny
  • 1 szczypta płatków czerwonej papryki
  • mielony czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Umieść broccolini na dużej patelni i zalej je wodą, aż do przykrycia. Doprowadź do wrzenia. i gotuj przez ok. 1-2 minuty. Odcedź.



Krok 2

Na tej samej, suchej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i smaż, aż będzie złoty i pachnący, czyli przez ok. 1-2 minuty. Dodaj broccolini. Gotuj jeszcze 2-3 minuty, mieszając co jakiś czas.



Krok 3

Przed podaniem na broccolini wyciśnij sok z cytryny, a następnie dopraw je płatkami czerwonej papryki, solą i pieprzem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.