Szybkie tacos z chilli con carne

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 6 gotowych tortilli kukurydzianych
  • - 500 g mielonej wołowiny
  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 czerwona papryka
  • - 1/2 puszki pomidorów krojonych
  • - 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • - 1/2 puszki kukurydzy
  • - 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • - 1/2 łyżeczki kuminu
  • - 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • - 1/3 słodkiej papryki
  • - szczypta cynamonu
  • - świeża kolendra
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i obsmażyć przez około 10 min. Dodać pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę oczyszczoną z gniazda nasiennego. Całość smażyć około 5 min, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.



Krok 2

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzanie góra- dół). Odlać wodę z fasoli oraz kukurydzy, dodać je do farszu. Wlać pomidory, dodać odrobinę cukru. Gotować pod przykryciem około 10 minut, następnie ściągnąć pokrywkę i poczekać aż farsz pochłonie pozostałą wodę.



Krok 3

Tortille napełniać farszem i składać na pół. Ułożyć na blaszce i zapiekać przez około 15 minut. Gotowe tortille posypać świeżą kolendrą. Podawać z jogurtem naturalnym posypanym słodką papryką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.