Przepięknie się prezentuje! Nie sposób nie zauważyć jej na świątecznym stole! Idealna na wielkie okazje i przyjęcia. Z pewnością przyciągnie wzrok, a i smakiem nie zawiedzie.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten
Piwo imbirowe wlewamy do garnka, dodajemy sól, pieprz i 5 goździków. Dodajemy szynkę i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 3 godziny, co jakiś czas obracając mięso, aby równo doszło. Po tym czasie mięso odcedzamy i studzimy.
Szynkę nacieramy konfiturą wymieszaną uprzednio z miodem i imbirem. Nacinamy w kratkę i wbijamy resztę goździków.
Pieczemy bez przykrycia 50 minut w temperaturze 190°C, by zarumienić skórkę.
Następnie pieczemy pod przykryciem ok. 2,5 godziny w temperaturze 170°C. Po upieczeniu zostawiamy mięso jeszcze na 1 godzinę w ciepłym piekarniku.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-20 20:58:00
Podoba mi się ten przepis, szyneczka wygląda bardzo apetycznie.
Odpowiedz