makowiec drozdzowy z orzechami lukrowany

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • Ciasto drożdżowe:,
  • 1\2 kostki drożdzy,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 2 łyzki cukru,
  • 1 łuzeczka cukru z przwadziwa wanilią,
  • 50 dag mąki,
  • szczypta soli,
  • 70g masła,
  • 1 jajko,
  • ,
  • puszka gotowej masy makowej,
  • 2 łyzki drobno posiekanych orzechów,
  • garsc rodzynek,
  • rum do zalania rodzynek,
  • ,
  • ,
  • ,
  • Lukier:,
  • 2 szkl cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyzeczka ekstraktu z migdałow,
  • oraz na lukier,
  • wiórka kokoswe,
  • drobno posiekane orzechy

Przygotowanie

Krok 1

1. Drozdze pokruszyc, zalac 3 łyzkami ciepłego lecz nie gorącego mleka , dodac łyzeczke cukru i odstawic az rozczyn zacznie pracowac. Do miski przesiac mąkę,dodac cukry , sól oraz rozczyn. W garnuszku podrzac reszte mleka i masło do całkowitego rozpuszczenia, wystudzic. Dodać do pozostałych składników, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto ma nie byc klejące.Odstawić w ciepłe miejsce na ok 50- 60 minut do wyrośnięcia.Przykryc sciereczka. 2. Rodzynki zalać odrobina wrzątku i rumem, odstawić na pięć minut, by zmiękły i nabrały rumowego smaku i aromatu. Dokładnie osączyć na sitku. Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować podsypując obficie maką,- na prostokąt o grubości 1 cm i rozprowadzic mase makowa wymieszana z orzechami i rumowymi rodzynkami . Zwinąć roladę. Rolady zawinąć w papier do pieczenia, zostawijąc wolne brzegi.Przełozyc na blache . Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 3.Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny ekstraktem i odrobiną wody na gładki i gęsty lukier. Gotowym lukrem polac ciepłe strucle , wierzch posypac orzechami i wiórkami kokosowymi, smacznego!



Wskazówki

składniki na 2 sztuki makowców Jeśli lukier jest zbyt gęsty (nie da się nim polać) dodać odrobinę wody, jeśli za rzadki (spływający) dodać trochę cukru

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.