Szynka wieprzowa z papryką i czerwoną cebulą

Pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Zupełnie niewymagające. Pięknie prezentuje się na talerzu… Jednak szybko z niego znika.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 1 szklanka mąki

Marynata

  • 4 łyżki płynnego miodu
  • sok z 1 cytryny + skórka z ½ cytryny
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 czerwone cebule
  • 6 łyżek masła klarowanego
  • 1 pęczek szczypiorku

Przygotowanie

Krok 1

Mieszamy wszystkie składniki marynaty.



Krok 2

Szynkę wieprzową kroimy większą kostkę i dokładnie mieszamy z marynatą. Odstawiamy na 1 godzinę. Kroimy w kostkę paprykę, a cebulę kroimy w większą kostkę.



Krok 3

Mięso obtaczamy w mące, a następnie obsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy papryki i cebulę, a następnie dusimy jeszcze 25 minut, w razie potrzeby podlewając lekko wodą.



Krok 4

Przed podaniem posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.