Czosnek, liście laurowe, kolendrę, ziarenka pieprzu i ziele angielskie włożyć do garnka, wlać 1 litr wody, zagotować.
Zdjąć z ognia, wymieszać z solą, ostudzić.
Umyte mięso osuszyć, pokroić na kawałki, włożyć do zimnej marynaty, przykryć i włożyć do lodówki na 1-2 dni.
Następnie wyjąć z marynaty, osuszyć i 1/4 mięsa zmielić w maszynce.
Dodać żelatynę, doprawić do smaku mielonym pieprzem i dokładnie wyrobić.
Mięso przełożyć do woreczka, szczelnie zawiązać i włożyć do szynkowara, zamknąć.
Szynkowar włożyć do garnka z zimną wodą, podgrzać do temperatury 85-90 stopni i parzyć około 2 godziny.
Następnie szynkowar wyjąć z wrzątku, schłodzić w zimnej wodzie i odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Dodaj komentarz