Smaczna i łatwa w przygotowaniu tarta. Jest to pomysł na deser, który ze spokojem możesz przygotować na przyjęcie. Na pewno zachwyci Twoich gości.
Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki ścieramy na tarce gorzką czekoladę oraz dodajemy masło, cukier, kakao i zimną wodę. Całość zagniatamy i formujemy kulę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Formę do tarty o średnicy około 28 cm smarujemy odrobiną masła. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę. Spód tarty nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyciągami i studzimy. Piekarnika nie wyłączamy, tylko zmniejszamy temperaturę do 170 stopni C.
Robimy masę cytrynową. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy. Dodajemy śmietankę Łaciatą i lekko ubijamy.
Cytryny myjemy i na tarce ścieramy z nich skórkę. Wrzucamy skórkę do naszej masy ze śmietanką Łaciatą. Z cytryn wyciskamy sok, który też dodajemy do miski. Dodajemy mąkę i miksujemy. Taki przygotowany krem wlewamy na spód tarty. Wstawiamy do piekarnika na około 25 minut. Po tym czasie ścieramy na wierzch gorzką czekoladę. Wkładamy jeszcze na 15 minut do piekarnika.
Dodaj komentarz