Pyszna bardzo czekoladowa tarta z dodatkiem świeżych, słodkich truskawek. To przepis idealny na lato, kiedy jest sezon na truskawki. Zimą możesz zastąpić je innymi owocami.
Danie: Podwieczorek
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki
Ze śmietanką
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Ciasteczka kruszymy i dodajemy do nich 1 łyżkę cukru, roztopione masło. Składniki miksujemy. Wykładamy gotową masę na spód formy o średnicy około 25 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
Do garnka wlewamy 300 g śmietanki Łaciatej i dodajemy do niej cukier waniliowy, resztę cukru. Całość zagotowujemy. Następnie ściągamy z ognia i wrzucamy do środka połamaną czekoladę mleczną oraz 100 g gorzkiej. Mieszamy tak długo, aż czekolada się rozpuści.
Jajka ubijamy z odrobiną soli i dodajemy je do lekko przestudzonej czekolady. Masę wylewamy na spód podpieczonej tarty. Następnie wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu tarte studzimy.
50 g śmietanki Łaciatej wraz z resztą czekolady umieszczamy w kąpieli wodnej. Podgrzewamy tak długo, aż czekolada się rozpuści.
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Następnie kroimy je na połówki lub ćwiartki. Upieczoną tarte polewamy czekoladą i układamy na niej truskawki. Następnie gotową tarte chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-22 22:37:00
Ale pyszności :)
Odpowiedz