Tarta czekoladowo-truskawkowa

Pyszna bardzo czekoladowa tarta z dodatkiem świeżych, słodkich truskawek. To przepis idealny na lato, kiedy jest sezon na truskawki. Zimą możesz zastąpić je innymi owocami.

Danie: Podwieczorek

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g herbatników
  • 5 łyżek roztopionego masła Łaciate
  • 3 łyżki cukru
  • 350 g śmietanki Łaciatej 36%
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Szczypta soli
  • 500 g truskawek

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Ciasteczka kruszymy i dodajemy do nich 1 łyżkę cukru, roztopione masło. Składniki miksujemy. Wykładamy gotową masę na spód formy o średnicy około 25 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.



Krok 2

Do garnka wlewamy 300 g śmietanki Łaciatej i dodajemy do niej cukier waniliowy, resztę cukru. Całość zagotowujemy. Następnie ściągamy z ognia i wrzucamy do środka połamaną czekoladę mleczną oraz 100 g gorzkiej. Mieszamy tak długo, aż czekolada się rozpuści.



Krok 3

Jajka ubijamy z odrobiną soli i dodajemy je do lekko przestudzonej czekolady. Masę wylewamy na spód podpieczonej tarty. Następnie wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu tarte studzimy.



Krok 4

50 g śmietanki Łaciatej wraz z resztą czekolady umieszczamy w kąpieli wodnej. Podgrzewamy tak długo, aż czekolada się rozpuści.



Krok 5

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Następnie kroimy je na połówki lub ćwiartki. Upieczoną tarte polewamy czekoladą i układamy na niej truskawki. Następnie gotową tarte chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-22 22:37:00

Ale pyszności :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.