W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać pokrojone masło oraz żółtko. Ciasto zagnieść, odciąć 1/4 ciasta i oba kawałki włożyć do lodówki na godzinę. Formę do tarty o średnicy 24 cm natłuścić i posypać bułką tartą. Formę wylepić ciastem. Ciasto ponakłuwać widelcem. Na ciasto wysypać groch lub fasolę i podpiec w piekarniku przez 15 minut.
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Masę makową wymieszać z rodzynkami, orzechami, migdałami, skórka pomarańczową, jabłkami i miodem. Dodać pianę z białka i wymieszać. Masę makową wyłożyć na podpieczony spód.
Z pozostałego ciasta wycinać ozdoby i ułożyć na wierzchu tarty. Piec 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
Dodaj komentarz