Tarta makowa z bakaliami

Autor:

Aneta P

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • masło Łaciate 100 g,
  • mąka 200 g,
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
  • cukier puder 1/3 szk,
  • cukier waniliowy 1 opakowanie,
  • żółtko 1 szt,
  • sól 1 szczypta

Masa makowa

  • masa makowa 450 g,
  • rodzynki 2 łyżki,
  • posiekane orzechy włoskie 2 łyżki,
  • posiekane migdały 2 łyżki,
  • otarta skórka pomarańczowa 2 łyżki,
  • jabłko 1 szt,
  • miód 1 łyżka,
  • białko 1 szt,

Przygotowanie

Krok 1

W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać pokrojone masło oraz żółtko. Ciasto zagnieść, odciąć 1/4 ciasta i oba kawałki włożyć do lodówki na godzinę. Formę do tarty o średnicy 24 cm natłuścić i posypać bułką tartą. Formę wylepić ciastem. Ciasto ponakłuwać widelcem. Na ciasto wysypać groch lub fasolę i podpiec w piekarniku przez 15 minut.



Krok 2

Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Masę makową wymieszać z rodzynkami, orzechami, migdałami, skórka pomarańczową, jabłkami i miodem. Dodać pianę z białka i wymieszać. Masę makową wyłożyć na podpieczony spód.



Krok 3

Z pozostałego ciasta wycinać ozdoby i ułożyć na wierzchu tarty. Piec 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.