Jagnięcina z makaronem z sosem pomidorowym jest wyśmienitym daniem obiadowym dla całej rodziny, na każdą porę roku. Potrawa smaczna, zdrowa i dodająca energii.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Piekarnik nastawiamy na 200°C. Mięso myjemy, dokładnie osuszamy i tniemy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Dodajemy również olej i 1 szklankę wody.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i zapiekamy mięso pod przykryciem przez ok. 45 minut. Po tym czasie do naczynia z mięsem dodajemy 1 litr bulionu, koncentrat pomidorowy, wsypujemy makaron, mieszamy i zapiekamy jeszcze przez ok. 10-15 minut.
Odkrywamy, posypujemy tartym serem i zapiekamy kolejne 5 minut. Podajemy z natką pietruszki.
Dodaj komentarz