Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Ciasto francuskie rozkładamy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 20x30 cm.
Ciasto wykładamy na blaszce. Drugą blaszką przykrywamy (przyduszamy) wierzch ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Następnie zdejmuje z wierzchu blaszkę i pieczemy przez 5 minut.
Cukinię myjemy i kroimy na cieniutkie plasterki. Skrapiamy je lekko oliwą. Następnie grillujemy je na patelni grillowej przez około 5 minut. Przyprawiamy ziołami, solą oraz pieprzem.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy w nim temperaturę do 180 stopni C. W garnku zagrzewamy wodę. Brokuł dzielimy na różyczki i razem z groszkiem wrzucamy do wody i blanszujemy. Następnie przelewamy zimną wodą.
Śmietanę mieszamy z 2 łyżkami mąki. Na upieczonym cieście wykładamy śmietanę. Układamy cukinię, groszek oraz różyczki brokułu. Wkładamy do piekarnika na około 5-7 minut.
Gotową tarte posypujemy liśćmi mięty i rukoli.
Dodaj komentarz