Tarta z cukinią i brokułem

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 cukinia
  • pół główki brokułu
  • pół szklanki mrożonego groszku
  • po łyżeczki suszonej mięty i tymianku
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek
  • do podania: liście świeżej mięty i rukoli

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Ciasto francuskie rozkładamy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 20x30 cm.



Krok 2

Ciasto wykładamy na blaszce. Drugą blaszką przykrywamy (przyduszamy) wierzch ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Następnie zdejmuje z wierzchu blaszkę i pieczemy przez 5 minut.



Krok 3

Cukinię myjemy i kroimy na cieniutkie plasterki. Skrapiamy je lekko oliwą. Następnie grillujemy je na patelni grillowej przez około 5 minut. Przyprawiamy ziołami, solą oraz pieprzem.



Krok 4

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy w nim temperaturę do 180 stopni C. W garnku zagrzewamy wodę. Brokuł dzielimy na różyczki i razem z groszkiem wrzucamy do wody i blanszujemy. Następnie przelewamy zimną wodą.



Krok 5

Śmietanę mieszamy z 2 łyżkami mąki. Na upieczonym cieście wykładamy śmietanę. Układamy cukinię, groszek oraz różyczki brokułu. Wkładamy do piekarnika na około 5-7 minut.



Krok 6

Gotową tarte posypujemy liśćmi mięty i rukoli.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.