Pyszna i oryginalna tarta, która jest prosta w przygotowaniu i bardzo efektowna. Możesz ja również przygotować na imprezę, jako pyszną przekąskę.
Danie: Obiad
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Mąkę przesiewamy i dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz sól. Rozcieramy ciasto palcami. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Gładką kulę wkładamy na godzinę do lodówki.
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni C. Formę do tarty o średnicy około 24 cm lekko smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki (możemy go wykorzystać np. do mniejszych tartaletek na deser). Pozostałą część rozwałkowujemy. Przekładamy ciasto do formy. Spód nakłuwamy widelcem, wstawiamy do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika. Na ciasto kładziemy folię aluminiową i obciążenie np. groch, fasolę. Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 13 minut.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz, roztrzepujemy. Ser camembert ścieramy na tarce i dodajemy. Następnie dodajemy także śmietankę Łaciatą i mieszamy. Łososia rozdrabniamy. Gruszkę kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy je sokiem z cytryny. Tarte wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C.
Masę jajeczną wylewamy na spód ciasta. Układamy kawałeczki łososia, gruszki i posypujemy całość roztartym różowym pieprzem. Całość wkładamy do piekarnika na około 22 minuty. Możemy przed podaniem udekorować bazylią.
Dodaj komentarz