Tarta z musem budyniowo-truskawkowym i borówkami

Słodka i prosta w przygotowaniu tarta. Idealne jako letni deser, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • - 250 g mąki pszennej
  • - 130 g masła
  • - 1 jajko
  • - 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • - 3 łyżki cukru pudru
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • - 1 łyżka Śmietanki Łaciatej 18%

Masa

  • - 0,5 l mleka
  • - 2 żółtka
  • - opakowanie cukru wanilinowego
  • - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • - łyżka masła
  • - ok. 5 truskawek

Krem

  • - 500 g Śmietanki Łaciatej 36% (schłodzonej)
  • - 3 łyżki cukru pudru
  • - ok 50 g borówek
  • - ok 12 truskawek
  • - listki mięty do ozdoby

Dodatkowo

  • - 50 g grochu suchego

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut . Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty o średnicy około 29 cm. Formę wkładamy do lodówki na pół godziny.



Krok 2

Piekarnika nagrzewamy do 180 stopni C. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Przykrywamy je papierem do pieczenia obciążonym np. grochem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier do pieczenia i jeszcze pieczemy przez około 5 minut. Następnie odstawiamy ciasto do wystudzenia.



Krok 3

Robimy masę budyniową. 1/3 mleka wlewamy do miski, dodajemy 2 żółtka, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Mieszamy, aby nie było żadnych grudek.



Krok 4

Pozostałą część mleka zagotowujemy w garnku z łyżką masła. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy bardzo powoli masę jajeczną i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki, miksujemy blenderem. Dodajemy je do masy. Gdy będzie gotowa masa, wylewamy ją na schłodzony spód ciasta.



Krok 5

Robimy krem. Schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno dodając cukier. Układamy ją na masę budyniową i lekko mieszamy wierzch.



Krok 6

Owoce umyć. Z truskawek usunąć szypułki, następnie pokroić na pół. Owoce układamy na wierzchu tarty. Ozdabiamy listkami mięty.



Wskazówki

Śmietanka Łaciata musi być schłodzona, aby można ją było ubić.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.