Tarta z białą czekoladą i malinami to pomysł na pyszny, letni i bardzo słodki deser. Idealnie nadaje się jako deser na przyjęcie. Dzieci go pokochają.
Danie: Podwieczorek
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Przygotowujemy ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder i margarynę. Zagniatamy dobrze na gładkie ciasto, które następnie owijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do zamrażalnika.
Formę do tarty smarujemy odrobiną masła. Ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy, aby wyłożyć spód i boki formy . Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika na 25 minut (najlepiej z termoobiegiem).
Po wyjęciu ciasta je studzimy. Przestudzoną czekoladę mieszamy z serkiem mascarpone
Na spodzie ciasta układamy maliny i polewamy masą czekoladową. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godzin. Możemy przygotować sos malinowy do polania tarty. Maliny wkładamy do garnka, podgrzewamy, dodajemy wodę oraz cukier. Gotujemy, aby nadmiar soku odparował. Możemy nim polać porcje tarty tuż przed podaniem.
Dodaj komentarz