Mąkę, masło pokrojone w kostkę, jajko, łyżeczkę soli i ½ łyżeczki cukru zmiksuj w wysokim pojemniku do blendowania. Ciasto wyjmij, lekko zagnieć, rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubość 2 milimetrów i wyłóż nim formy do tarty. Ciasto wstaw do lodówki aby stężało, a następnie nakłuj widelcem, obciąż wysypanym na pergamin grochem i podpiecz na jasny kolor w piekarniku o temperaturze 190 st. C.
Pory pokrój w drobne pół krążki i uduś na maśle z czosnkiem. Dodaj 100 ml śmietanki podduś jeszcze chwilę, odstaw, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Lekko ostudź i dodaj do nich 1 żółtko. 150 ml śmietanki wymieszaj z pozostałymi żółtkami i wymieszaj na jednolitą masę z ziemniakami i bryndzą. Przypraw solą i pieprzem. Do podpieczonych foremek do tarty nałóż warstwę pora, a na to wyłóż ziemniaki z bryndzą. Piecz w temperaturze 160 stopni C przez ok. 45 minut.
Dodaj komentarz