Tarta z wieprzowiną

Tarta to danie smaczne, jednak dość trudne w przygotowaniu. Danie polecane szczególnie na spotkania ze znajomymi. Warto spróbować.

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g masła Łaciate (miękkiego)
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • Odrobina ciepłego mleka Łaciate (do nadania konsystencji)

Masa mięsno-ziemniaczana:

  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • ½ szklanki posiekanej cebuli
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ½ łyżeczki cząbru
  • 2 ugotowane ziemniaki

Dodatkowo:

  • 150 g tartego żółtego sera
  • Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Ciasto

Z miękkiego masła, jajka, soli i mąki szybko zagnieć ciasto. Jeśli składniki nie mogą się połączyć dodać trochę ciepłego mleka, ale tylko tyle, aby związało składniki. Z ciasta uformować kulę, włóżyć do woreczka i wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Po wyjęciu ciasta rozwałkować go na krążek. Wyłóżyć nim foremkę, nadmiar ciasta odciąc. W taki sam sposób przygotowujemy drugi krążek.




Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Mięso wieprzowe przyprawiamy i razem z cebulą wkładamy do garnka, po czym zalewamy wodą.



Krok 3

Dusimy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Następnie mięso przekładamy na sito, osączamy i mieszamy z rozgniecionymi ziemniakami.



Krok 4

Jednym z krążków ciasta wykładamy formę na tartę. Nakładamy masę mięsno-ziemniaczaną, a następnie przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Brzegi ciasta sklejamy, posypujemy tartym serem.




Pieczemy przez ok. 25 minut, następnie temperaturę obniżamy do 200°C i pieczemy przez kolejne 15 minut do momentu, aż ciasto uzyska kolor złoty. Dekorujemy natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.