Tarta to danie smaczne, jednak dość trudne w przygotowaniu. Danie polecane szczególnie na spotkania ze znajomymi. Warto spróbować.
Osób: 3
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Trudne
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Z miękkiego masła, jajka, soli i mąki szybko zagnieć ciasto. Jeśli składniki nie mogą się połączyć dodać trochę ciepłego mleka, ale tylko tyle, aby związało składniki. Z ciasta uformować kulę, włóżyć do woreczka i wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Po wyjęciu ciasta rozwałkować go na krążek. Wyłóżyć nim foremkę, nadmiar ciasta odciąc. W taki sam sposób przygotowujemy drugi krążek.
Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Mięso wieprzowe przyprawiamy i razem z cebulą wkładamy do garnka, po czym zalewamy wodą.
Dusimy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Następnie mięso przekładamy na sito, osączamy i mieszamy z rozgniecionymi ziemniakami.
Jednym z krążków ciasta wykładamy formę na tartę. Nakładamy masę mięsno-ziemniaczaną, a następnie przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Brzegi ciasta sklejamy, posypujemy tartym serem.
Pieczemy przez ok. 25 minut, następnie temperaturę obniżamy do 200°C i pieczemy przez kolejne 15 minut do momentu, aż ciasto uzyska kolor złoty. Dekorujemy natką pietruszki.
Dodaj komentarz