Oryginalne tartaletki z musem śliwkowym sprawdzą się na każdym przyjęciu. Są łatwe w przygotowaniu i warto je zrobić, mimo, że ich przygotowanie zabiera więcej czasu.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy na gładką kulę. Owijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godzin.
Przygotowujemy mus. Śliwki drylujemy i kroimy na małe kawałki. Zasypujemy je cukrem i odstawiamy na kilka godzin.
Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim tartaletki. Wstawiamy je do lodówki na pół godziny.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Tartaletki wyjmujemy z lodówki i każdą przykrywamy folią aluminiową, na to sypiemy groch. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z obciążeniem i pieczemy jeszcze przez 7-10 minut. Następnie odstawiamy do przestudzenia.
Gdy śliwki puszczą sok, gotujemy je na małym ogniu pod przykryciem, aż zmiękną. Odstawiamy do przestudzenia i miksujemy.
Kilka śliwek do dekoracji kroimy na mniejsze kawałki. Musem śliwkowym wypełniamy upieczone tartaletki. Dekorujemy wierzch kawałkami śliwek.
Dodaj komentarz