Tartaletki z sałatką

Autor:

Marzena

Danie: Sałatki

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Sałatki

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Babeczki z sałatką

  • 30 dag mąki
  • 15 dag łaciate masło extra
  • łyżka śmietany Łaciata 12 procentowej
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • TŁUSZCZ DO WYSMAROWANIA FOREMEK
  • Opakowanie rukoli
  • kilka zielonych oliwek
  • pół papryki czerwonej
  • mała puszka kukurydzy
  • garść płatków migdałowych
  • 120 g kabanosów
  • szczypiorek
  • Dressing
  • 100 ml keczupu
  • 70 ml majonezu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy pomarańczy
  • łyżeczka curry
  • szczypta czerwonej papryki
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na ciasto łączymy ze sobą.Wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie wałkujemy na grubość 4 mm .Za pomocą foremek wykrawamy koła .Foremki smarujemy tłuszczem i wyklejamy je ciastem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut, do zarumienienia.Jeszcze ciepłe wyciągamy z foremek i studzimy.



Krok 2

Oliwki kroimy w plastry.Kukurydzę odsączamy.Rukolę myjemy i osuszamy.Paprykę kroimy w paski.Szczypiorek siekamy.Kabanosy kroimy w 2 cm kawałki.Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni do zarumienienia.Składniki łączymy ze sobą.



Krok 3

Składniki na dressing mieszamy ze sobą. Napełniamy sałatką babeczki i polewamy przygotowanym dressingiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.