Tatar ze śledzia na marynowanych burakach

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 buraki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 250 g filetów śledziowych
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • 4 kromki chleba typu pumpernikiel
  • Sól
  • Pieprz
  • Ocet

Przygotowanie

Krok 1

Buraki bez obierania ugotować w osolonej wodzie.



Krok 2

Ostudzić, ściągnąć skórę i pokroić w równą kosteczkę.



Krok 3

Przełożyć do miseczki. Doprawić solą, pieprzem, miodem, octem,oliwą i wymieszać. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki



Krok 4

Filety zamoczyć w zimnej wodzie na 2 godziny.



Krok 5

Odsączyć z wody i osuszyć. Pokroić bardzo drobno. Przełożyć do miski.



Krok 6

Ogórka drobno posiekać.



Krok 7

Jabłko pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny.



Krok 8

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać musztardę, połączyć.



Krok 9

Z chleba wycinamy kółka, smarujemy majonezem, wykładamy marynowane buraki, na burakach układamy śledzia.



Wskazówki

Tatara możemy skropić oliwą, dodać świeżo zmielony pieprz i liście pietruszki.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.