Torcik śmietankowy

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt

  • 1szkl. cukru
  • 6 jajek
  • 1szkl. mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wody

Masa śmietankowa

  • 1,5 litra śmietanki 36% Łaciata

Wykończenie torcika

  • 0,5 kg świeżych malin lub brzoskwiń z puszki ( w sezonie wolę używać malin gdyż nadają lekko kwaskowaty posmak i przy tym torcik nie jest aż tak słodki)
  • płatki migdałowe
  • jakieś ozdoby w zależności od okazji i ewentualnie odrobinę barwnika (ja użyłam niebieskiego)

Przygotowanie

Krok 1

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę, dodając na koniec cukier i wodę. Dalej ubijać. W tym czasie zmieszać żółtka z proszkiem do pieczenia i octem - powinny rosnąć. Po ubiciu piany połączyć ją z żółtkami a następnie z mąką i dobrze wymieszać. Piec ok 40min/170 stopni. Po wystudzeniu biszkopta przekroić go na pół. Śmietankę wlać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno. Mniejszą połowę śmietanki umieścić na jednym z biszkoptów, następnie dodać maliny (ewentualnie brzoskwinie pokrojone w kosteczkę), przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć pozostałą część śmietany, wyrównać nożem, po gorze posypać płatkami migdałowymi i dodać ozdoby.



Wskazówki

Biszkopt najlepiej upoec na okrągłej tortownicy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.