Tort gwiazda

Autor:

Kamila O

BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z odrobiną soli, następnie wsypać 7 łyżek cukru i cukier waniliowy. Gdy będą dobrze ubite dodawać kolejno po jednym żółtku i miksować. Następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Podzielić na3 części i do jednej dodać kakao. Upiec biszkopty osobno w formie posmarowanej masłem i posypanej mąką 25 min w 175st C. Wystudzić. KREM: Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i ½ szklanki cukru, dodać mąkę, budyń i pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem i wlać zmiksowaną masę.Gotować aż zgęstnieje mieszając.Ostudzić.Masło zmiksować, dodając po łyżce masy budyniowej, wsypać wiórki kokosowej (dla wersji dorosłych dodaje kieliszek alkoholu). Biszkopt przecinam na 3 krążki i przekładam kremem i wkładam do lodówki. Następnie ozdobić masą plastyczną i ozdobami cukierniczymi MASA: W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, dodać glukozę i mieszać aż się wszystko rozpuści. Cukier puder wysypać do dużej miski , 5 łyżeczek odłożyć. Rozpuszczoną żelatynę z glukozą dodać do cukru pudru i wymieszać wszystko razem łyżką, a następnie dokładnie wyrobić masę dłońmi.Jeśli masa będzie się ciągle kleić dodawać stopniowo odłożony cukier puder.. Z gotowej masy robimy ozdoby dodając barwniki

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Biszkopt:

  • Jajka 3 szt.
  • Cukier 7 łyżek
  • Cukier waniliowy 1 opak.
  • Sól szczypta
  • Mąka pszenna 5 łyżek
  • Mąka ziemniaczana 4 łyżki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Kakao 2 łyżeczki

Krem:

  • Wiórki kokosowe 20 dag
  • Cukier waniliowy 1 opak.
  • Masło ŁACIATE 25 dag
  • Cukier ¾ szkl.
  • Mleko ½ litra
  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Budyń waniliowy 2 pełne łyżki
  • Żółtka 2 szt.

Masa:

  • Cukier puder 80 dag
  • Żelatyna spożywcza 3 łyżeczki
  • Glukoza w proszku 3 łyżeczki
  • Gorąca woda 50 ml
  • Barwnik spożywczy do ciast
  • Ozdoby cukiernicze

Przygotowanie

Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z odrobiną soli, następnie wsypać 7 łyżek cukru i cukier waniliowy. Gdy będą dobrze ubite dodawać kolejno po jednym żółtku i miksować. Następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Podzielić na3 części i do jednej dodać kakao. Upiec biszkopty osobno w formie posmarowanej masłem i posypanej mąką 25 min. w 175°C. Wystudzić.



Krem

Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i ½ szklanki cukru, dodać mąkę, budyń i pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem i wlać zmiksowaną masę. Gotować, aż zgęstnieje mieszając. Ostudzić. Masło zmiksować dodając po łyżce masy budyniowej, wsypać wiórki kokosowe (dla wersji dorosłych dodać można kieliszek alkoholu).




Biszkopt przecinam na 3 krążki i przekładam kremem i wkładam do lodówki.



Masa

Następnie ozdobić masą plastyczną i ozdobami cukierniczymi. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, dodać glukozę i mieszać, aż się wszystko rozpuści. Cukier puder wysypać do dużej miski , 5 łyżeczek odłożyć. Rozpuszczoną żelatynę z glukozą dodać do cukru pudru i wymieszać wszystko razem łyżką, a następnie dokładnie wyrobić masę dłońmi. Jeśli masa będzie się ciągle kleić dodawać stopniowo odłożony cukier puder.




Z gotowej masy robimy ozdoby dodając barwniki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.