BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z odrobiną soli, następnie wsypać 7 łyżek cukru i cukier waniliowy. Gdy będą dobrze ubite dodawać kolejno po jednym żółtku i miksować. Następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Podzielić na3 części i do jednej dodać kakao. Upiec biszkopty osobno w formie posmarowanej masłem i posypanej mąką 25 min w 175st C. Wystudzić. KREM: Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i ½ szklanki cukru, dodać mąkę, budyń i pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem i wlać zmiksowaną masę.Gotować aż zgęstnieje mieszając.Ostudzić.Masło zmiksować, dodając po łyżce masy budyniowej, wsypać wiórki kokosowej (dla wersji dorosłych dodaje kieliszek alkoholu). Biszkopt przecinam na 3 krążki i przekładam kremem i wkładam do lodówki. Następnie ozdobić masą plastyczną i ozdobami cukierniczymi MASA: W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, dodać glukozę i mieszać aż się wszystko rozpuści. Cukier puder wysypać do dużej miski , 5 łyżeczek odłożyć. Rozpuszczoną żelatynę z glukozą dodać do cukru pudru i wymieszać wszystko razem łyżką, a następnie dokładnie wyrobić masę dłońmi.Jeśli masa będzie się ciągle kleić dodawać stopniowo odłożony cukier puder.. Z gotowej masy robimy ozdoby dodając barwniki
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z odrobiną soli, następnie wsypać 7 łyżek cukru i cukier waniliowy. Gdy będą dobrze ubite dodawać kolejno po jednym żółtku i miksować. Następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Podzielić na3 części i do jednej dodać kakao. Upiec biszkopty osobno w formie posmarowanej masłem i posypanej mąką 25 min. w 175°C. Wystudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i ½ szklanki cukru, dodać mąkę, budyń i pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem i wlać zmiksowaną masę. Gotować, aż zgęstnieje mieszając. Ostudzić. Masło zmiksować dodając po łyżce masy budyniowej, wsypać wiórki kokosowe (dla wersji dorosłych dodać można kieliszek alkoholu).
Biszkopt przecinam na 3 krążki i przekładam kremem i wkładam do lodówki.
Następnie ozdobić masą plastyczną i ozdobami cukierniczymi. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, dodać glukozę i mieszać, aż się wszystko rozpuści. Cukier puder wysypać do dużej miski , 5 łyżeczek odłożyć. Rozpuszczoną żelatynę z glukozą dodać do cukru pudru i wymieszać wszystko razem łyżką, a następnie dokładnie wyrobić masę dłońmi. Jeśli masa będzie się ciągle kleić dodawać stopniowo odłożony cukier puder.
Z gotowej masy robimy ozdoby dodając barwniki.
Dodaj komentarz