Tort Pavlova z kremem cytrynowym

Autor:

Anna Mochocka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Blaty bezowe

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • szklanka cukru
  • łyżeczka soku z cytryny

Krem cytrynowy

  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 3 żółtka
  • 50 g masła Łaciate
  • 1/3 szklanki cukru
  • 250 ml śmietany kremówki Łaciata
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 8 łyżek wody
  • 2 szklanki borówek
  • szczypta żółtego barwnika spożywczego

Przygotowanie

Blaty bezowe

Na papierze do pieczenia rysujemy dwa faliste kręgi o średnicy około 20 cm. Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera do momentu aż piana będzie sztywna. Następnie dodajemy po łyżce cukru i miksujemy aż cukier się całkowicie rozpuści. Na samym końcu wlewamy sok z cytryny. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką dużej gwiazdy i wyciskamy bezę na narysowane okręgi tworząc fale. W jednym okręgu robimy większe wgłębienie, w którym będzie krem cytrynowy. Bezy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczmy przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 110C włączamy z termoobieg i pieczemy przez 1,5 godziny. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.



Krem cytrynowy

W rondelku miksujemy żółtka z cukrem, i podgrzewamy na wolnym ogniu, po czym dodajemy masło, sok i skórkę otartą z cytryny. Podgrzewamy do momentu aż krem zacznie gęstnieć i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Żelatynę mieszamy z zimną wodą i podgrzewamy aż się całkowicie rozpuści. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy po łyżce kremu cytrynowego, szczyptę barwnika i wlewamy ostudzoną żelatynę. Do rękawa cukierniczego wkładamy krem cytrynowy. Na talerzu wykładamy bezę z wgłębieniem, wyciskamy 3/4 kremu i wkładamy na 5 minut do zamrażalnika. Po tym czasie na krem wykładamy drugi blat bezowy, wyciskamy pozostały krem cytrynowy i dekorujemy borówkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.