Udka pieczone w cebuli i ziołach

Autor:

Joanna Kryla

Cebulę pokroić w piórka, dodać do niej sos sojowy, olej i wszystkie przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać. Udka umyć i osuszyć. Następnie dokładnie pokryć marynatą z cebuli i odstawić na 30 min. Piec w naczyniu żaroodpornym w 180 st C, Przez pierwsze pół godziny piec pod przykryciem, następnie odkryć udka, przełączyć na funkcję grilla i piec jeszcze 15 minut aż będą miały piękną brązową skórkę. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 udka
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżki majeranku
  • Listki z gałązki rozmarynu
  • Listki z gałązki rozmarynu
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • ostra mielona papryka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę pokroić w piórka, dodać do niej sos sojowy, olej i wszystkie przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać.



Krok 2

Udka umyć i osuszyć. Następnie dokładnie pokryć marynatą z cebuli i odstawić na 30 min. Piec w naczyniu żaroodpornym w 180°C.



Krok 3

Przez pierwsze pół godziny piec pod przykryciem, następnie odkryć udka, przełączyć na funkcję grilla i piec jeszcze 15 minut, aż będą miały piękną brązową skórkę. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.