Smaczne i dekoracyjne danie. Lubiane przez dzieci. Jako mały kabanosik z ryby może być jedzone również na zimno i podawane w ramach przekąski lub drugiego śniadania.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Seler
Rybę dobrze oczyszczamy i opłukujemy. Gotujemy z obraną włoszczyzną i selerem do miękkości. Ugotowaną rybę oczyszczamy z ości i mielimy w maszynce.
Do masy dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, trochę masła, startą skórkę z uprzednio sparzonej cytryny i 2 jajka. Masę dokładnie mieszamy.
Z masy mokrymi rękoma formujemy małe kiełbaski. Każdą kiełbaskę obtaczamy w mące, a następnie w roztrzepanym jaju i bardzo drobno startej bułce.
Kiełbaski smażymy z każdej strony na gorącym maśle do zrumienienia . Podajemy z zieloną sałatą.
Dodaj komentarz