Wałeczki z ryby

Smaczne i dekoracyjne danie. Lubiane przez dzieci. Jako mały kabanosik z ryby może być jedzone również na zimno i podawane w ramach przekąski lub drugiego śniadania.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Seler

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Seler


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg ryby (gatunek do wyboru)
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • ½ selera
  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ½ kostki masła Łaciate
  • 1 cytryna
  • 4 liście sałaty

Przygotowanie

Krok 1

Rybę dobrze oczyszczamy i opłukujemy. Gotujemy z obraną włoszczyzną i selerem do miękkości. Ugotowaną rybę oczyszczamy z ości i mielimy w maszynce.



Krok 2

Do masy dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, trochę masła, startą skórkę z uprzednio sparzonej cytryny i 2 jajka. Masę dokładnie mieszamy.



Krok 3

Z masy mokrymi rękoma formujemy małe kiełbaski. Każdą kiełbaskę obtaczamy w mące, a następnie w roztrzepanym jaju i bardzo drobno startej bułce.



Krok 4

Kiełbaski smażymy z każdej strony na gorącym maśle do zrumienienia . Podajemy z zieloną sałatą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.