Oryginalne danie o wysokich walorach smakowych. Wzbogaca dietę w potrzebne makro- i mikroskładniki. Zawiera dużo żelaza i witamin z grupy B, dlatego zalecane jest zwłaszcza dzieciom, osobom cierpiącym na anemię i rekonwalescentom.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wątrobę cielęcą kroimy w cienkie plastry i zalewamy na 1/2 godziny mlekiem. Następnie plastry wątroby osuszamy lekko na papierowych ręcznikach kuchennych.
Jabłka i cebulę obieramy, po czym kroimy cebulę w krążki, a jabłka w kostkę. Dusimy z odrobiną wody pod przykryciem wraz z solą i pieprzem ziołowym do uzyskania jednolitej pulpy.
Płaty wątróbki oprószamy delikatnie pieprzem naturalnym (wątróbki nie solimy przed upieczeniem!), obtaczamy w mące i podsmażamy na złoty kolor na gorącym oleju.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Układamy na zmianę w naczyniu żaroodpornym pokrywając płaty pulpą jabłkową. Zapiekamy w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Dodaj komentarz