Wędlinka drobiowa z szynkowaru

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 5 szt. podudzi drobiowych
  • 760 g piersi z kurczaka
  • 20 g soli peklowanej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią

Przygotowanie

Krok 1

Filety drobiowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Podudzia oddzielić od kości, pokroić na małe kawałki. Do miski przełożyć mięsa, posypać żelatyną oraz przyprawami i solą peklowaną, wlać wodę i dobrze wymieszać. Mięso włożyć do woreczka, dobrze zawinąć worek, włożyć zawartość do szynkowaru, zamknąć szynkowar i odstawić na całą noc do lodówki.



Krok 2

Następnego dnia, przełożyć szynkowar do wysokiego garnka, wlać wodę i parzyć przez około godzinę. Woda nie może się zagotować.



Krok 3

Po godzinie wyjąć szynkowar z wody, ostudzić go w zimnej wodzie i z powrotem do lodówki na całą noc.



Krok 4

Następnego dnia wyjąć wędlinę z woreczka i położyć na talerzu.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.