W polskiej kuchni tradycyjnej jada się buraki, pieczone, gotowane, kiszone, w postaci surówki, soku lub zupy. Tym razem burak w nowej odsłonie – w postaci pasty.
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Fit
Buraki i czosnek upiec w piekarniku bez obierania ze skórki. Przez około 40 minut w 190°C.
Siemię lniane uprażyć na suchej patelni.
Buraki i czosnek obrać ze skórki.
Dodać uprażone siemię lniane, ser, oliwę i zioła, a następnie wszystkie składniki zblendować na gęstą pastę. Odpowiednią gęstość pasty otrzymujemy zmieniając proporcje sera lub oliwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pastą z buraków smarujemy kanapkę lekko skropioną oliwą. Dla dekoracji można dodać gałązki pietruszki.
Pasta powinna mieć zdecydowany smak oraz być świeżo przygotowana.
Dodaj komentarz