Wiosenna sałatka w szklankach

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Sałatka:

  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 zielony ogórek
  • 1 marchewka
  • 1 garść świeżych zielonych kiełków
  • 150 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku
  • kilka liści natki pietruszki

Zielony dressing:

  • 1 garść świeżych liści mięty
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1 

Przygotuj dressing. Ogórka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Miętę i natkę pietruszki posiekaj. Przełóż wszystkie składniki do wysokiego naczynia i zblenduj na gładki sos. Wstaw do lodówki na 10 minut.



Krok 2

Na dno każdej szklanki nałóż po łyżce dressingu.



Krok 3

Rzodkiewki umyj, pokrój na ćwiartki i przełóż do szklanek. Dodaj warstwę groszku (jeśli używasz mrożonego, ugotuj go wcześniej i wystudź).



Krok 4

Następnie dodaj pokrojony na plastry ogórek oraz obraną i startą na tarce marchewkę.



Krok 5

Na wierzch połóż porcję kiełków i natkę pietruszki. Całość polej z góry dressingiem. Podawaj od razu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.