Danie uwielbiane przez miłośników szparagów. Sezon na szparagi trwa krótko, natomiast ze względu na ich zdrowotne właściwości powinniśmy wykorzystać go w pełni. Oto moja propozycja na zapiekane szparagi z szynką parmeńską.
Danie: Kolacja
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końcówki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 5 minut tak, aby łebki szparagów wystawały ponad poziom wody.
Naczynie żaroodporne smaruje oliwą z oliwek. Wkładamy do niego szparagi, układamy plasterki szynki parmeńskiej oraz mozzarelli. Całość kroimy oliwą z oliwek i posypujemy sola i pieprzem.
Pieczemy 15 minut.
Dodaj komentarz