Włoskie tiramisu z bananami

Tiramisu to szybkie i proste do wykonania ciasto. Dodając do niego banany, z pewnością zaskoczysz swoich gości. Deser jest słodki, dlatego polecamy połączyć go z gorzką kawą lub herbatą.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 250g serka mascarpone Mlekpol
  • - 3 żółtka
  • - 3 łyżki cukru białego
  • - cukier waniliowy
  • - 2 opakowania biszkoptów lub prostokątnych kruchych ciastek
  • - kieliszek likieru migdałowego
  • - ok 100 ml śmietanki Łaciatej 36% (schłodzonej)
  • - 3 łyżki mielonej kawy
  • - 2-3 banany
  • - kakao do posypania

Przygotowanie

Krok 1

2 łyżki kawy zalej gorącą wodą. Wystudź, a następnie pomieszaj z likierem.



Krok 2

Żółtka utrzyj z cukrem białym i cukrem waniliowym. Śmietankę Łaciatą ubij. Żółtka połącz z twarożkiem i ubitą śmietanką Łaciatą.



Krok 3

Na dnie płaskiego naczynia ułóż warstwę biszkoptów. Nasącz je kawą z likierem. Wysmaruj częścią kremu. Ułóż pokrojone plasterki bananów. Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów. Znów je nasącz i obłóż pozostałym kremem oraz bananami. Górę posmaruj kremem i posyp kakao. Wstaw na 2 godziny do lodówki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.